FAQ

Veelgestelde vragen

  • Wat is het doel van deze campagne?

De katholieke kerk van Brussel wil laten zien dat zij mee bouwt aan de Brusselse samenleving. Al te vaak wordt de kerk karikaturaal voorgesteld. Via deze campagne wil ze laten zien dat niet in de eerste plaats een instituut is – en zeker geen bedrijf – maar wel een groep mannen en vrouwen die zich in hun dagelijks leven vanuit hun geloof in Jezus Christus inzetten voor de samenleving. Zij hebben gekozen voor de kerk als de plaats waar ze hun geloof kunnen uitdrukken, als het kader van waaruit zij actief zijn, als de ruimte waarbinnen zij werken. Deze campagne wil een kerk op mensenmaat tonen: een kerk waarvan de deuren altijd openstaan voor wie zich tot haar richt.

top

  • Wie organiseert deze campagne?

De katholieke kerk van Brussel heeft het initiatief genomen om de vier advertenties in de Metro-krant te plaatsen. Ook de website www.geloofindestad.be is haar initiatief. Het geheel van de campagne werd vooral gedragen door de dienst Evangile en partage/Geloven dichtbij en de communicatiedienst van het vicariaat Brussel.

top

  • Waarom een campagne met de slogan ‘geloof in de stad’?

Geloven dat Brussel een gedroomde stad is, is zonder twijfel moedig, maar geeft een vertekend beeld van de werkelijkheid. Natuurlijk kan je hier prachtige terrasjes ‘doen’, fantastische wandelingen maken en uitzonderlijk mooie gebouwen bewonderen. Maar elke dag vechten in Brussel ook mensen tegen de eenzaamheid, de druk van de immobiliënsector, de onveiligheid, enz. … Er gebeurt zeer veel in Brussel, maar net als elke stad wordt ze geconfronteerd met de uitdaging om verder te groeien en te bloeien.

top

  • Slechts vier ‘gezichten’ om het geloof in de stad aan te moedigen, is dat niet een beetje weinig?

Inderdaad, dat is ruim onvoldoende! Deze vier gezichten, deze vier mensen, zijn dan ook alleen maar voorbeelden.  Om van een Brussel een gedroomde stad te maken, zullen er meer dan vier mensen nodig zijn. Hoewel. Iedereen kan natuurlijk op zijn plek en met zijn middelen al doen wat hij kan. En trouwens, achter deze vier gezichten, schuilen honderden andere die ook hun steentje bijdragen.  Aan jou om ze te ontdekken! Of misschien kan je gewoon meedoen?

top

  • Wat bieden jullie mij concreet aan?

Bij ons kan je andere jongeren ontmoeten om bv. over je geloof in God te praten. In onze kerken ben je welkom om samen met ons te bidden. Wij bieden je tochtgenoten aan die met jou een stukje van je levensweg willen afleggen, bv. als je je voorbereidt op een huwelijk of een andere levenskeuze, maar ook als je geconfronteerd wordt met verlies of mislukking. Je kan bij ons in alle eenvoud ontdekken wat menselijke warmte is. Je kan verspreid over de stad meebidden en meezingen met monniken en monnialen.  Je kan bij ons…. weet je, je surft best eens door deze site.

top

  • Hoe kom ik met jullie in contact?

Er zijn twee mogelijkheden. Op deze site vind je contactadressen. Aarzel niet ze te bellen of te mailen, je mag rekenen op een warm onthaal.
Je kan ook rechtstreeks contact opnemen met de pastorale ploegen of organisaties die op deze website of in haar links vermeld worden.

top

  • Waarom vind ik op deze site her en der citaten uit de bijbel terug?

Het Woord van God speelt een cruciale rol in het leven van gelovigen. De bijbel openbaart ons Jezus Christus. Ook Hij heeft gevochten tegen de grootstedelijke wanhoop. Hij begaf zich midden tussen de mensen, alleen maar om hen van dienst te kunnen zijn: de Mensenzoon is niet gekomen om gediend te worden, maar om te dienen(Mt.20,28). Voor en na Hem waren er ook mensen die de last van het leven droegen, die God dankten voor de vrede die Hij hen schonk, die tot Hem geschreeuwd hebben toen ze twijfelden aan Hem. Achter ieder goddelijk woord schuilt een mensenhand die het heeft opgeschreven. Deze eeuwige zoektocht van de mens is van bij het ontstaan van de wereld verweven met de geschiedenis van God. De bijbel is de verzameling van boeken die dit verhaal vertellen, die vertellen over het verbond tussen God en de mensheid. Als je op deze site dus citaten uit de bijbel terugvindt, is dat om die verzen van eeuwen te laten klinken als verhalen precies omdat ze ook voor ons, stedelingen van de 21e eeuw, nog steeds relevant zijn.

top

  • Waarom spreken Nathalie, Dirk, Irène en Abdelatif uiteindelijk zo weinig over God?

Spreken over je leven met God is niet evident. Wij geloven dat God naar ons luistert, dat hij ons graag ziet, en dat hij zich laat kennen. Sommigen ervaren dit heel expliciet, voor anderen is God een stille, discrete aanwezigheid op de achtergrond. Iedereen heeft dan ook zo zijn eigen manier om over God te praten. Trouwens, in God geloven betekent niet noodzakelijk dat je ook veel over Hem praat.

top

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>